Rabu, 7 Oktober 2009

Tok Bomoh Kata Isa Samad Boleh Menang di Bagan Pinang.

Gambar Hiasan dari www.tokekedai.net.my

Ekeng cukup-cukup mengantuk. Nak celik mata pun tak larat. Tapi Ekeng gagah juga sengkang mata, celik luas-luas pasai nak buat posting ni.

Sebenarnya Ekeng baru saja balik kampung kat Sempadan sana. Tak habis lagi beraya dengan adik-beradik. Masa di kampung tiba-tiba saja Ekeng teringat nak pi rumah Tok Mo (Orang kampung Ekeng panggil Tok Bomoh dengan Tok Mo). Tok Mo tu satu bangsa macam Ekeng juga. Nama Siam tapi tak reti cakap Siam.

Walaupun diperintah PR tapi mini tar ke rumah Tok Mo baru saja diturap. Masih dok merelap. Hitam berkilat. Kalau malam bila kena cahaya lampu kereta Ekeng, nampak merelit macam belakang ular senduk. Tak tau sapa yang buat jalan tu tapi PRlah yang senang-senang dapat nama.

Sampai saja di rumah Tok Mo, Ekeng terus masuk dan duduk atas tikar mengkuang yang disediakan. Tok Mo pun kata kat Ekeng dalam dialek Siamnya, "Ih kesian la kat hang Ekeng oi. Hang mai kali ni, tak boleh makan tak boleh nak minum la. Pasai hari ni Tok posa" Sambil bercakap Tok Mo mengunyah sireh pinang dalam mulut. Bibir mulut Tok Mo merah menyala macam darah ayam kena sembelih.

Tok Mo meludah keluar. Air liur merah pekat Tok Mo yang berlendir campur gelema, jatuh betul-betul dalam kasut kulit Ekeng. Tok Mo senyum. Ekeng pun gagah juga senyum walaupun dalam hati geram mendidih.

Tok Mo cepat-cepat tanya hajat kedatangan Ekeng. Ekeng pun terus bagitau. "Sebenarnya Ekeng nak suruh Tok Bomoh tolong 'tenguk' sapa yang akan menang dalam Pilihanraya Kecil Bagan Pinang 11 Oktober nanti?"

Tok Mo angguk dua tiga kali tanda faham. Tok Mo pun kemudian menyalakan lilin sambil membaca jampi yang Ekeng tak ketahuan buah butirnya. Dengan muka serius dan sambil mengangguk-angguk kepalanya yang botak, Tok Mo bagitau kat Ekeng, "Kalau ramai yang bagi undi kat Tan Sri Isa Samad, saheh BN akan menang di Bagan Pinang. Confirm!"

Ewah ewahhh! Sakan juga Tok Mo ni, boleh cakap orang puteh! Kata Ekeng dalam hati sambil menahan mulut supaya tidak terpecah gelak besar.

Melihat keseriusan Tok Mo, Ekeng benar-benar percaya dan yakin sungguh-sungguh dengan apa yang Tok Mo bagitau. Lepas hulur wang pengkeras sebanyak 25 bath, Ekeng pun segera minta diri. Sua saja kaki ke dalam kasut, Ekeng rasa lendir dan tengkuk terus geli-geleman. Cepat-cepat Ekeng masuk dalam kereta. Ekeng terus balik ke rumah dan nak buat posting apa yang Tok Mo 'tenguk' tadi.

Tiba-tiba baru Ekeng terfikir dan tadinya terlupa untuk bertanya pada Tok Mo,"Kalau ramai yang bagi undi kat calon PAS, BN boleh menang juga ka?"

2 ulasan:

  1. EKENG ni sah NUJUM PAK BELALANG......PAS sekarang ni mcm ni " BELALANG !! .....BELALANG!!....BELALANG!!" mana kau BELALANG!!! aku dah nak KALAH ni!! Mintak NYAWA !!!...mintak "INJUKSI" dah nak mampooooooooooosssss le gamaknya !!!!!

    BalasPadam
  2. melayujantan

    Eh! Awat cek kata kat PAS macam tu? Tak baik ooo. Depa tu orang alim semua. Jangan kata mampus. Wafat boleh la....

    Ekeng ni bukan nujum Pak Belalang tapi nujum PAK BELANG. Apa ada depan semua sapu.

    BalasPadam

Tulisan cerminan diri. Kalau tulisan baik, diri pun baik. Kalau tulisan bagus, diri pun bagus.
Terima kasih atas kesudian membuat ulasan. Kalau ada kelapangan, berkunjunglah lagi ke blok saya.