Ahad, 6 Februari 2011

Ala Thai....


La ni Ekeng suka makan di luar. Terutama makan malam. Bini cuma masak untuk makan siang saja. Jadi sebelah malam nak tukar selera la pulak.
Budaya orang kita la ni pun dah berubah, ramai yang suka makan kat luar. (Makan luar? Jangan dok salah tafsir pulak!). Kalau dulu, sapa makan kat luar, depa kata bini segan (malas) masak. La ni dah jadi perkara biasa. Kalau sapa yang tak suka makan di luar, depa tuduh kedekut la pula.
Nak cari kedai makan cukup senang. Banyak. Siap pasang dengan lampu warna-warni lagi. Meriah! Kedai makan tumbuh macam kulat musim hujan. Depa buka dari petang sampai pukul 2 atau 3 pagi. Pi la waktu mana pun, Kedai makan mesti ada pelanggan.
Tapi dalam banyak kedai makan tu, boleh kata kebanyakannya menjual masakan ala Thai. Nasi Kandar hanya dalam Bandar saja. Itu pun tak banyak macam kedai makan ala Thai yang berselirat rata jalan.
Sapa punya kedai makan ala Thai ni? Tuan punya kedai saheh la orang tempatan. Yang memasaknya, yang melayannya, yang menjualnya, yang mengurusnya.....?
Macam tak percaya, tapi memang benar. Ekeng tenguk sendiri dan kira satu-satu. Sepanjang Jalan Langgar (tak sampai 3 kilometer), bermula dari Simpang Derga hingga ke Simpang Hutan Kampung, kiri dan kanan jalan, ada 8 buah kedai makan yang menjual masakan ala Thai. Dari Simpang Hutan Kampung sampai Simpang Kepala Batas, ada 6 kedai. Dari Kepala Batas, patah balik pi sampai Pantai Johor, lagi la banyak.... Jalan Putera lagi. Jalan Kuala Kedah lagi. Tu kat Alor Setar. Kat tempat lain entah la. Mungkin tak banyak kot?
Katalah sebuah kedai, ada 5 hingga 10 pekerja. Kalau 10. Kalau 100. Kalau.... kalau...
Bagus la. Boleh la adik-beradik Ekeng yang susah cari makan kat tempat depa di sana nu, boleh mai tumpang cari makan di sini. Depa bukan orang lain, sebangsa dan seagama dengan kita jugak. Kan? Kan?

2 ulasan:

  1. Mr Ekeng dulu-dulu kita pakat dok makan sekali sambe dok gelak kok kek kok kek sampai pukoi dua tiga pagi. La dah tak boleh dah buat macam tu. Darah dan naik atas kepala, gula dah maneh tak sangka. Jadi kita pakat2 tarik diri. Tapi kalau moi kangkong boleh kut. TK

    BalasPadam
  2. Pak Long!
    Jarum jam tak pernah berpatah balik. Itulah hakikat kehidupan. Selalunya kita melakukan sesuatu mengikut suasana (zaman) dan upaya (kesihatan) kita.
    Moi kangkung adalah makanan paling sesuai bagi warga bonus macam kita. Tapi kalau dok bengkung seorang diri, hak lazat pun rasa tak sedap!

    BalasPadam

Tulisan cerminan diri. Kalau tulisan baik, diri pun baik. Kalau tulisan bagus, diri pun bagus.
Terima kasih atas kesudian membuat ulasan. Kalau ada kelapangan, berkunjunglah lagi ke blok saya.